Hogyan válasszunk vonóhorgot?

 • A vállalatunk által szállított vonóhorgok és elektromos csatlakozók megfelelnek a törvényi jóváhagyásoknak, és nem korlátozzák az új jármű garanciáját, feltéve, hogy azokat egy felhatalmazott vonóhorgony-szerelő vagy az adott járműmárka márkakereskedője szerelte be. A beszerelést a termék beszerelési utasításainak és a jármű gyártójának a jármű használati útmutatójában szereplő utasításainak megfelelően kell elvégezni. Ha a legmagasabb minőségre van szüksége, prémium kategóriás vonóhorgokat ajánlunk.
 • Ha megvásárolja őket, 100%-ig biztos lehet benne, hogy valódi vontatóeszközökről van szó, amelyeket általában az autógyártókkal közvetlen együttműködésben fejlesztettek ki. Ez a fejlesztés nagyon költséges, és akár két évvel az új jármű piacra kerülése előtt zajlik. Egy prémiumgyártónak például több mint 50 tervezőmérnökkel rendelkező fejlesztőközpontja van. A fejlesztés eredménye egy tökéletes és pontosan illeszkedő termék, amely a legapróbb részletekig illeszkedik az autó ergonómiájához. A gömbcsuklók tartósak, és kivehető mechanizmusaik hosszú távon megbízhatóak. A tartó kereszttartó minden szükséges ponttal, menettel vagy csavarral rendelkezik a lökhárító vagy vonószem tökéletes és stabil rögzítéséhez. A több mint 1 000 000 darabos éves gyártási kapacitással rendelkező prémium gyártók számára a vonóhorgokat modern robotok gyártják speciális, egyedi gyártású, nagy szilárdságú acélból. A nagy tételekben történő gyártásnak köszönhetően kedvező árat is elérhetünk.
 • Európában nem sok prémium kategóriás, eredeti felszerelésű vonóhorgok gyártója van. Termékkínálatunkban a két legnagyobb cég termékeit kínáljuk. A prémium kategóriás vonóhorgok gyártóinak és az autóipar számára a vonóhorgok beszállítóinak meg kell felelniük a legmagasabb minőségi rendszerkövetelményeknek, jelenleg az ISO 9001:1994, 2004, 2008; ISO/TS 16949: 1999, 2002; ISO 14001; QS-90000, VDA 6 szerint. 1, saját mérnöki, tervezési és fejlesztési tevékenységgel is kell rendelkeznie; terméktervezés 2D/3D-ben; FEM/FEA szimuláció az EEC 94/20 és a CARLOS TC szerint; tesztelés az EEC 94/20, CARLOS TC szerint (termék, termék a járművön); PPAP (2. szint) és megfelelő ellenőrző berendezések. Fejlesztési és tervezési részlegeikben több tucat mérnök dolgozik, és a terméket minden egyes gyártási sorozat után ellenőrzik és mérik.  ; sóspray teszt - DIN EN ISO 9227-NSS (bevonat < 1,5 mm): 1000 óra; VDA-Cycling teszt + VDA 621-415 (bevonat < 2,5 mm): 10 ciklus; vegyi ellenállás a VDA 621-412 szerint (dízel, benzin, mosószer, féktisztító).
 • Mivel 1995 óta sok gyakorlati tapasztalatot gyűjtöttünk a legtöbb európai és hazai gyártó gyártásával kapcsolatban, és értünk a vontatóeszközökhöz, ezért a gazdaságos vontatóeszközök kínálatába az európai piacon kapható legjobb vontatóeszközöket választottuk ki. Korszerű gyártási létesítményeket, nagy pontosságú gyártási sorozatokat, problémamentes összeszerelést és szilárd konstrukciót tudunk garantálni.
 • A vonóhorog kiválasztásakor javasoljuk, hogy a következő kérdések alapján döntsön. Ha a cikk elolvasása után még mindig bizonytalan a választásban, kérjük, ne habozzon, hívjon minket. Örömmel segítünk Önnek.
   

MIRE ÉS MILYEN GYAKRAN FOGJA HASZNÁLNI A VONÓHORGOT?

 1. Alkalmanként fék nélküli pótkocsit fog rögzíteni 750 kg-os maximális súlyig?
  Ajánlásunk: bármilyen 7 pólusú vonóhoroggal.
 2. Alkalmanként használni fogja a kerékpártartót a vonóhorogon?
  Ajánlásunk: bármilyen fix vagy márkás levehető vonóhorog 13- vagy 7-tűs (+adapter) vezetékkel.
 3. Gyakran fog (hivatásos használatra is) fék nélküli pótkocsit rögzíteni 750 kg-os maximális súlyig?
  Ajánlásunk: bármilyen rögzített vagy levehető vonóhorog 7 pólusú vezetékkel.
 4. Alkalmanként 750 kg-nál nagyobb súlyú fékezett vagy lakóautó utánfutót fog csatolni?
  Ajánlásunk: bármilyen fix vagy márkás levehető vonóhorog 13 tűs vezetékkel.
 5. Gyakran fog (hivatásos használatra is) 750 kg-nál nagyobb tömegű pótkocsit vagy lakóautót felhúzni?
  Ajánlásunk: márkás fix vagy levehető vonóhorog 13 tűs vezetékkel.

MELYIK GÖMBCSAPOS KIALAKÍTÁST RÉSZESÍTED ELŐNYBEN?

 • A vontatóberendezés fontos része a csatlakozó gömbcsap (golyó). Ez a rész látható, ellentétben a kereszttartóval, amely általában a jármű lökhárítója alatt van elrejtve, és a pótkocsit vagy más felszerelést csatlakoztatja hozzá..
 • Az európai szabványok (DIN 74058 és ISO 1103) szerint a gömbszeg átmérőjének 50 mm-nek kell lennie (ISO-50X), és az ECE/UN 55. sz. előírás szerint a gömbszeg középpontja közötti távolságnak a következőnek kell lennie:
  • az útfelülettől, amikor a jármű terhelés alatt van, 350-420 mm között.
  • a lökhárítótól min. 65 mm. Legalább 70 mm ajánlott stabilizátorral ellátott pótkocsikhoz.

 • A vonócsapok rögzítésének többféle módja van. Az alapvető felosztás rögzített és eltávolítható.
 1. FIX

  A csapot csavarokkal vagy hegesztéssel tartósan rögzítik a vonóhoroghoz. Az EU-ban (beleértve a Cseh Köztársaságot is) mindkét letiltási mód megengedett. Használata korlátozott azokon a járműveken, ahol a rendszámtáblát vagy a ködlámpát takarja (pl. Hyundai i30 HB, 2012-től kezdődően). A rögzített csapokat a kivehető csapokkal szemben előnyben részesítik a keréktartóknál, ahol az eltávolító mechanizmus élettartama csökken.

  A fix csapos vonóhorog jó választás azoknak az autósoknak, akik:

  • a legalacsonyabb árat részesítik előnyben
  • hosszú élettartamú, karbantartásmentes termékre van szükségük
  • gyakran használnak
  • kerékpártartóval
  • rendszeresen húznak nagyobb súlyú pótkocsikat (pl. gépkocsikat, gépeket, építőanyagokat).
  • vontatóberendezés vásárlása haszongépjárműhöz

  A rögzített gömbcsapok a következő kialakításúak lehetnek:

  1. Szilárdan hegesztett

   Pevný čep svařený BRINK Pevný čep svařený Westfalia

  2. Két csavarral az oldalról

   Pevný čep Brink Pevný čep Westfalia Pevný čep Galia  Pevný čep HOOK

  3. Peremcsapok két vagy négy csavarhoz elöl (haszongépjárműveknél gyakori)

   Přírubový čep 2š BRINK Přírubový čep 2š Westfalia Přírubový čep 2š Umbra Přírubový čep 2š AH

 2. Levehető

  A csap szerszámok nélkül, automatikus vagy kézi rendszerrel helyezhető be és távolítható el. Ha nincs pótkocsi csatlakoztatva, a csapot el kell távolítani. A kivehető rendszerek hosszú élettartama, szilárdsága és mechanikai megbízhatósága az anyagok minőségétől és a pontos gyártási technikáktól függ. Egyes modellekhez a lökhárító esetleges kivágásához fedelet is lehet rendelni. A kivehető csap kötelező a járműveken, ahol a rendszámtáblát vagy a ködlámpát takarja. A keréktartóknál a bajonettes kivehető szegecsek használata csökkenti a kivehető rendszerek élettartamát.

  A kivehető csapszeggel ellátott vonóhorog jó választás azoknak az autósoknak, akik:

  • magas követelményeket támasztanak a jármű esztétikai megjelenésével szemben
  • alkalmanként vontatóberendezéseket használnak
  • ne használjon vontatószerkezetet kerékpártartóval együtt
  • nem akarják, hogy a tüske túlnyúljon a járművön, pl. parkoláskor

  A kivehető gömbszegek a következő kialakításúak lehetnek:

  1. Automatikus

   - Függőleges rendszer beépített zárral: láthatatlan a kocsiban a csap eltávolítása és a fiók lehajtása után.

   Brink Vertikal Vertikální systém Westfalia Vertikální systém Umbra Vertikální systém AH

   - Nyomórendszer beépített zárral: a csap eltávolításakor nem nagyon látszik a járművön. Könnyű kezelhetőséget, magas minőséget, megbízhatóságot és esztétikát kínál. Ezt a rendszert a Brink elsősorban a diagonális BMA - Brinkmatic Advance modellekhez használja.

   Brinkmatic Advance Brinkmatic Classic Odnímatelný systém Westfalia

   - Összecsukható rendszer: a legfejlettebb, de egyben a legdrágább rendszer, amely a gömbcsapot egyszerűen a jármű lökhárítója alá helyezi. Az elektromosan összecsukható vonóhorog csak új járműhöz rendelhető, és nem utólagos felszerelésre készült.

   Sklopný systém BRINK 

  2. Félautomata

   - Westfalia/Monoflex rendszer: hosszú élettartamú és nagy funkcionalitású, kivehető rendszer. Könnyű kezelhetőséget, jó árat és megbízhatóságot kínál

   Maticový systém Westfalia

   - bajonett rendszer: kivehető rendszer, kedvező ár/minőség aránnyal. Könnyű kezelhetőséget, nagy megbízhatóságot és funkcionalitást kínál

   Poloautomat bajonet Galia Bajonet Umbra Bajonet AH

 3. KERÉKPÁRSZÁLLÍTÓK FELSZERELÉSE

  Ezt a speciális csatlakozótípust kifejezetten a nulla megengedett pótkocsisúlyú járművekhez fejlesztették ki, ezért nem kocsik vagy lakókocsik vontatására, hanem kizárólag keréktartó, doboz vagy plató szállítására használják.Az eszközök elsősorban az átlósan levehető BRINK BMA rendszerrel, a függőlegesen levehető BRINK BMU rendszerrel és esetenként fix kivitelben is kaphatók. 

  A csomagtartók nem kötelesek a jármű forgalmi engedélyében szerepeltetni - MDČR 07/2015 str.4.

  A kerékpártartó felszerelés jó választás azoknak az autósoknak, akik:

  • olyan járművel rendelkezik, amelynek megengedett pótkocsisúlya nulla
  • a "vontató" eszközt csak a kerékpártartó, a doboz, a plató szállítására használja...

  A kerékpártartó eszközök a következő kialakításúak lehetnek:

  1. Levehető

   - BRINK RMC BMA rendszer: beépített lopásgátló zárat tartalmaz. Diagonális eltávolító rendszer. Ha a csapot eltávolítják, a ház nem látható a járművön. Az önzáró zárrendszer egyszerű használatot, kiváló minőséget, megbízhatóságot és esztétikát kínál.

   Zařízení pro nosiče kol BRINK RMC BMA

   - BRINK RMC BMU rendszer: beépített lopásgátló zárat tartalmaz. Függőleges eltávolító rendszer. A csap eltávolítása után a ház szinte láthatatlan a járművön. Az önzáró zárrendszer könnyű kezelhetőséget, kiváló minőséget, megbízhatóságot és esztétikát kínál..

   Zařízení pro nosiče kol BRINK RMC BMU

 

PRÉMIUM VAGY ECONOMY TERMÉK?

A vonóhorog kiválasztásának másik paramétere a márka. Más iparágakhoz hasonlóan a gyártó tapasztalata és hírneve tükröződik a termék minőségében.

Tapasztalataink szerint a legmagasabb minőséget mindig a saját fejlesztő- és tesztközpontokkal rendelkező, erős nemzetközi gyártók biztosítják. Közvetlenül együttműködnek az autóipari vállalatokkal a vontatóberendezések kifejlesztésében, és teljesítik az autóipari beszállítókra vonatkozó, igényes, széles körű tanúsítást. A vonóhorgok kiváló minőségű és értékes, tanúsított acélból készülnek, mindig az adott járműmodell lehető legnagyobb terheléséhez. Következetesen tiszteletben tartják a jármű anatómiáját, és minden részletében pontosak (a vonószem menete, a lökhárító rögzítése a megerősítés eltávolítása után stb.). Ezek garantálják a kerékpártartók és pótkocsi-stabilizátorok biztonságos használatát, és korlátlan élettartamot garantálnak minden éghajlaton. A modellenként több ezer darabos, hatalmas gyártási darabszámoknak köszönhetően e prémium termékek árai is nagyon versenyképesek.

Más kisebb nemzeti gyártók termékeit is kínáljuk, amelyek megfelelnek az európai homologizációnak és az I.S.O. minőségtanúsításnak, és amelyek kivitelezése és precizitása garantálja a problémamentes sorozatszerelést és a biztonságos használatot. Minőségüket folyamatosan ellenőrzik a szakértők a speciális összeszerelőhelyeken. A gyártó alacsonyabb fejlesztési és gyártási költségei, amelyek az autóipari tanúsítás és a kapcsolódó költséges kötelezettségek hiányából adódnak, több mint vonzóvá teszik e termékek árát.

Westfalia logo

Németország

A világ legnagyobb prémium kategóriás vonóhorgok gyártója, a Horizon Global csoport tagja.

A legmagasabb minőségű kivitelezéssel, tökéletes pontossággal, páratlan KTL korróziógátló bevonattal és a legmegbízhatóbb függőleges csapeltávolító rendszerrel rendelkezik.

A vállalat együttműködik a világ vezető autógyártóival, és megfelel az autógyártók legmagasabb minőségi tanúsítási követelményeinek.

OEM beszállító az autóipar számára.

Brink logo

Hollandia

Európa vezető prémium kategóriás vonóhorgok gyártója.

Kiváló minőségű kivitelezés, maximális pontosság, kiváló minőségű ökológiai felületkezelés és megbízható, eltávolítható golyóscsapos rendszerek jellemzik.

A legmodernebb fejlesztőközpont 52 tervezőmérnökkel együttműködik a világ vezető autóipari vállalataival, és megfelel az autógyártók legmagasabb minőségtanúsítási követelményeinek.

OEM beszállító az autóipar számára.

Galia logo

Szlovákia

A minőségi vontatóberendezések legnagyobb szlovákiai gyártója.

A vonóhorgok alkalmasak új és használt járművekre történő felszerelésre és mindennapi használatra. Nagy pontosságú gyártás, értékes, karbantartásmentes, 10 év garanciával ellátott tűzihorganyzott felületkezelés és megbízható, eltávolítható rendszerek jellemzik őket. Az árkategóriában a legjobb ár/minőség arányt kínálják a piacon. A nagy pontosságú gyártásnak köszönhetően könnyen és gyorsan összeszerelhetők.

Sikeres exportőr 18 országba és számos autóimportőr nemzeti hálózatának beszállítója.

Galia továrna

Eragon logo 

Spanyolország

Vezető spanyol vonóhorgok gyártója.

Az Aragon vonóhorgok pontosan illeszkednek és
nagyon robusztus kialakítású.

A függőleges változatok a jól bevált ACS csaprendszerrel vannak felszerelve.
(Brink csoport) vagy MVG (Németország). Az egyszerű bajonettes rendszer lopásgátló zárral van felszerelve.

A gyártó az autóipar és a vontatóberendezések OEM beszállítója is.
például a Renault autógyár számára.

FONTOS MŰSZAKI ADATOK

Maximális terhelés (kg):

 • A márkás vonóhorgot mindig az adott járműmodellre vonatkozó lehető legnagyobb terhelés figyelembevételével fejlesztik ki, ezt az értéket a jármű gyártója határozza meg.
 • Ha a legnagyobb terhelést a jármű gyártója nem korlátozza (a műszaki bizonyítványban feltüntetett), pl. kisebb teljesítményű motor, fékek vagy hűtőrendszer használata miatt, akkor a fékezett pótkocsi teljes tömegének rögzítéséhez a legnagyobb terhelési értéket kell alapul venni. Ha a TP korlátozott, akkor ez az alacsonyabb érték érvényes.
 • Egyes nem márkás vontatóeszközöknél a maximális terhelést csökkentik, hogy anyagot takarítsanak meg és csökkentsék a termék szilárdságát. Érdemes tehát odafigyelni a termékjellemzők alapos összehasonlítására, hogy ne az alacsony használati értéken spóroljunk.

Függőleges terhelés (kg):

 • Minden vontató- vagy lakókocsis pótkocsit úgy kell kiegyensúlyozni, hogy a pótkocsi csatlakozójának a vontatóberendezés gömbcsapjára gyakorolt nyomása ne haladja meg a meghatározott függőleges terhelési értéket.
 • Hasonlóképpen, ha gömbcsuklós kerékpártartót használ, a tartó és a kerékpárok súlyának összege nem haladhatja meg ezt az értéket.
 • Más járműveket nem lehet a vonóhoroggal vontatni, illetve a gömbcsapnál vontatni.

D-Érték (kN):

 • Az EU 94/20 szerint jóváhagyott vonóhorgok esetében a típustáblán a szakítószilárdság kilónewtonban van megadva.

 • Minden érték, beleértve a jóváhagyási számot is, fel van tüntetve a vonóhorgon lévő típustáblán és a TÍPUS LEAF-en, amely megerősíti a vonóhorgnak a járműtípusnak való megfelelőségét és a szakszerű beszerelést egy erre felhatalmazott szerelőközpontban.
 • A vonóhorgot a következőkhöz tervezték és hagyták jóvá:
  • Csuklós csatlakozóval felszerelt pótkocsik vontatása.
  • A vonóhoroghoz rögzíthető, jóváhagyott hordozóeszközök használata..
  • Minden más felhasználás tilos. A használatnak meg kell felelnie a közúti szabályoknak.

  

Ha a cikk elolvasása után még mindig nem biztos abban, hogy a megfelelő vontatóberendezést válassza autójához, ne habozzon kapcsolatba lépni velünk. Szívesen adunk Önnek tanácsot..

Hozzájárulás a cookie-k használatához

Ez az online áruház sütiket tárol, amelyek elősegítik a megfelelő működést. Szolgáltatásaink használatával Ön hozzájárul azok használatához.

Összes engedélyezéseRészletes beállítások