Hogyan válasszunk tetőcsomagtartót?

Hogyan válasszuk ki a megfelelő tetőcsomagtartót?

A termék megvásárlása előtt meg kell győződnie arról, hogy azt a Cseh Köztársaság Közlekedési Minisztériuma megfelelően engedélyezte a Cseh Köztársaság útjain való használatra.
A kereskedőnek át kell adnia Önnek egy 8SD jóváhagyási tanúsítványt. Ezzel megelőzheti a biztosítótársasággal kapcsolatos problémákat és jelentős pénzügyi költségeket abban az esetben, ha kártérítést kell fizetnie az Ön által a jármű üzemeltetése során magának vagy más közlekedőknek okozott károkért. Az általunk forgalmazott termékek megfelelnek ezeknek a jogi kötelezettségeknek, és a CRUZ Spain márka esetében mi vagyunk az egyetlen engedélyezett importőrök és a Cseh Köztársaságban a Közlekedési Minisztérium 8SD Atest tanúsítványának birtokosai. Kínálatunkban megtalálhatja továbbá a svéd MONT BLANC, márka minőségi tetőcsomagtartóit, amelyek még a legigényesebb ügyfeleket is kielégítik.

FIGYELEM: A Cseh Köztársaságban, más országokkal ellentétben, a tetőcsomagtartókra szigorú és költséges dinamikus ütésvizsgálatot írnak elő. A teszt sikeres elvégzése után a hatóság kiadja a termék közúti forgalmi engedélyét, a Cseh Köztársaság Közlekedési Minisztériumának úgynevezett Atest 8SD-jét. Ha a Cseh Köztársaságban igazolvány nélküli tetőcsomagtartó okoz kárt, a biztosító nem nyújt kártérítést a keletkezett kárért.

A tetőcsomagtartók a rögzítés módja szerint két kategóriába sorolhatók

1. Alapvető tetőcsomagtartó (keresztrudak)


 • Olyan járművekhez tervezték, amelyek nincsenek felszerelve hosszirányú hordozókkal (tetősínek, ún. hagus).
 • Az alap tetőcsomagtartót általában a jármű gyártója által meghatározott eredeti rögzítési pontokon, az ereszcsatornában vagy a tető és az ajtókeret között rögzítik. Esztétikai vagy funkcionális okokból egyes gyártók más rögzítési pontokat használnak a tartóhoz, amelyek ugyanolyan biztonságosak, megfelelnek a szilárdsági szabványoknak és homologizáltak. 

  Az alap tetőcsomagtartók a következő módon vannak rögzítve:
 • Rögzítés a tetőszegély alatt (ajtókeret) - a tetőhordozó lábak a tetőszegély és az ajtókeret közé vannak rögzítve. Egyes esetekben a lábat csavarokkal rögzítik a tetőn lévő menetbe.
 • Rögzítés egy rögzítési ponthoz (Fixpoint) - ezek a járművek alapfelszereltségként rögzítési pontokkal vannak felszerelve. Leggyakrabban ez egy menet az autó tetején, amely a tetősínben lévő sapka alatt található.
 • Tetőeresz-szerelés - ezt a módszert ritkán használják terepjáró és haszongépjárműveknél. A rögzítés a kocsi ereszcsatornájának körbetekerésével történik.


2. Tetőcsomagtartó sínekhez

Elsősorban olyan kombi karosszériás járművekhez tervezték, amelyek hosszanti sínekkel vannak felszerelve. A hordozót egy behúzható elemmel rögzítik a tartógerendákhoz. A helyes megrendeléshez jó, ha ismeri a járművén lévő merevítőelemek fesztávolságát és a merevítőelemek méreteit (profilját).

A hosszanti síneket CLASSIC és INTEGRÁLT sínekre osztják

Klasszikus sínek

 • Ez egy kerek, ovális vagy háromszög alakú profil (rúd).
 • A jármű teteje és a sín között mindig van egy rés.
 • Ez a rendszer nagyrészt a terepjáró és kombi járműveknél van jelen.

Integrált sínek

 • Ez egy lapos rúd, kívülről hosszanti horonnyal.
 • A tető és a léc között nincs vagy csak minimális rés van.
 • Ezt a rendszert egyre gyakrabban alkalmazzák a jobb aerodinamika érdekében például egyes Audi, Opel, Seat, Kia, Hyundai és Toyota modelleknél.

 

KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

Van különbség a fekete (acél) és az alumínium rudak között?

Az acél vagy alumínium tetőcsomagtartók funkcionalitása ugyanaz. A különbség a rudak kialakításában, anyagában és profiljában van. Az acél tetőcsomagtartók általában nem rendelkeznek "T" horonnyal. Az alumínium tetőcsomagtartók általában ezzel a horonnyal vannak felszerelve. Az alumíniumtartók tökéletesen ellenállnak a korróziónak, és a rudak lekerekített profilja miatt általában jobb aerodinamikai tulajdonságokkal rendelkeznek (AERO).

Mire használják a "T" hornyot?

A "T" horony (néha "C" horonyként is emlegetik) egy hosszanti horony az alumínium tetőcsomagtartó tetején. A "T" horony modern kiegészítők (síléctartó, kerékpártartó) rögzítésére szolgál "T" adapter segítségével. A szükséges adapterek általában kiegészítő tartozékot jelentenek. A "T" horony garantálja a tartozékok kényelmes és gyors rögzítését. Természetesen a tartozékok a "T" horony nélkül is felszerelhetők a tartóra.

Mi a helyzet az autón lévő tetőcsomagtartó zajszintjével?

A legtöbb tetőcsomagtartó az autón zümmög. A zajt a rúdra ható légellenállás okozza, és a rúd profilja, a tető alakja és a haladási sebesség befolyásolja a zaj intenzitását. Rakomány, sílécek, dobozok stb. szállítása esetén a zajszint megváltozik. Ha nem szállít rakományt, javasoljuk, hogy a teherhordót szerelje le, hogy meghosszabbítsa élettartamát és csökkentse az üzemanyag-fogyasztást.

Hozzájárulás a cookie-k használatához

Ez az online áruház sütiket tárol, amelyek elősegítik a megfelelő működést. Szolgáltatásaink használatával Ön hozzájárul azok használatához.

Összes engedélyezéseRészletes beállítások